Hrvatska Udruga Direktne Prodaje

 

Tvrtke & tržišta

 NEOLIFE je član Hrvatske udruge direktne prodaje

U četvrtak 1.3.2007. u hotelu Sheraton u Zagrebu je predstavljena Hrvatska udruga direktne prodaje (HUDP), čije je inicijalni član i NeoLife  i koja bi po tempu kojim se razvija sektor direktne prodaje trebala brzo uvečati članstvo. Direktna prodaja je sve znažajniji čimbenik samo sadašnje članice Udruge 2006. ostvarile ukupni promet veši od 200 milijuna kuna angažirajući oko 70.000 izravnih prodavatelja i 100 stalnih zaposlenika

HUDP očekuje da će uskoro postati članicom i Federacije europskih udruga direktne prodaje(Federation of European Direct Selling Association), čiji je potpredsjednik Ric Hobby nazočio predstavljaju hrvatske udruge. Da je direktna prodaja sve važniji segment trgovine u Hrvatskoj, potvrdila je i nazočnost Eme Culi, pomočnice ministra gospodarstva, rada i poduzetništva.

Udrugu su predstavile Adriana Giurissa (predsjednica HUDP-a) i Sanja Jurić (Upravitelj Kodeksa HUDP-a).
Hrvatska udruga direktne prodaje neprofitna je organizacija kojoj je svrha povečanje svijesti o prilikama i prednostima koje ta industrija pruža diljem svijeta. Razlog osnivanja Hrvatske udruge direktne prodaje leži u činjenici da je direktna prodaja već dulje vrijeme značajan čimbenik na hrvatskome tržištu. Cilj Udruge je olakšati integriranje i dobro funkcioniranje kompanija direktne prodaje na hrvatskom tržištu, te pružanje podrške članicama Udruge u njihovom poslovanju, kao i podrška održivome komercijalnom i zakonskom okruženju prikladnom za kompanije direktne prodaje. 

 
Za sada je direktna prodaja u Hrvatskoj prisutna uglavnom u području kozmetike, predmeta za kućanstvo, wellnessa i sličnih proizvoda, dok je u svjetskim razmjerima taj spektar neusporedivo širi.

Tvrtke članice HUDP-a nadaju se da će im se uskoro pridružiti i ostale tvrtke koje se bave direktnom prodajom u Hrvatskoj u zajedničkim ciljevima te da će sve relevantne institucije, kao i hrvatsko društvo u cjelini, imati koristi od prisutnosti i djelovanja ove udruge. 

U Europi direktna prodaja ostvaruje godišnji promet od gotovo 19 milijardi eura; njome se bavi 7,5 milijuna osoba, od kojih 84 posto žene, a 69 posto ih to radi honorarno, što znači da je taj posao uglavnom izvor dodatnih prihoda u obitelji.

U svjetskim razmjerima direktna prodaja postiže obujam od 93 milijarde američkih dolara i stalno se povečava posljednjih pet godina. HUDP-ov je plan da direktnu prodaju promovira ne samo kao operativnu djelatnost nego i da je uvede u nacionalnu ekonomiju kao segment trgovine s relevantnim ekonomskim, ali socijalnim potencijalom. 


Najvažniji ciljevi Hrvatske udruge direktne prodaje jesu:
 -promovirati svijest o direktnoj prodaji putem posebno osmi�ljenih aktivnosti i odnosa s javnošću;
 -predstavljati interese svojih članica prema javnim institucijama;
 -djelovati u smjeru pravednoga i korektnog poslovanja svojih članica na hrvatskome tržištu te
 -zalagati se za zdrave oblike konkurencije u okvirima slobodnog poduzetništva, kao i osigurati da tvrtke članice posluju sukladno Pravilima direktne prodaje i u skladu s europskim zakonima glede zadovoljstva i zaštite potrošaća i direktnih prodavača; pružanja lake, besplatne i neovisne procedure prigovora i reklamacija; poboljšanja javnog imidža direktne prodaje, pružajući potrošačima kvalitetne proizvode po poštenim uvjetima i odredbama.

Direktna prodaja je izravna distribucija roba i usluga potrošačima. Potrošaći kupuju visokokvalitetne i poznate proizvode nakon prezentacije u svojemu domu ili putem kataloga. Glavna prednost i razlika u odnosu na klasično kupovanje jest osoban pristup kupcu u okruženju oslobođenome od stresa, osnažen posebnim odnosom i povjerenjem izgrađenim između potrošaća i tvrtke. Direktna prodaja smatra se jednom od najfleksibilnijih metoda rada jer omogućuje rad u vrijeme i na način koji su u potpunosti prilagođeni potrebama i obvezama ljudi.

Direktna prodaja prikladna je muškarcima, ženama i obiteljima u svim socijalnim skupinama društva. Priznata je u cijelome svijetu kao uvažen i cijenjen način prodaje, što potvrđuje i činjenica da u Europi postoji više od 550 tvrtki koje se bave direktnom prodajom.

 

 

Predbilježba na Notabene GNLD e-novosti

Upišite svoje ime
Upišite Vašu e-mail adresu

Odjava sa liste e-novosti

Upšite Vaše ime
OBAVEZNO unesite Vašu e-mail adresu. Nećemo Vas moći odjaviti sa mail liste.